Το "Μαρτάκι" της Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης ΘΕΡΑ-ΠΑΙΖΩ της ‘’ΕΑμΠΣ’’ είναι έτοιμο!

«Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως αναφέρει ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η Μαρτίου, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον λεγόμενο Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Και επειδή εκτός από όλα αυτά, ο Μάρτης είναι μόδα η ομάδα θεραπαί-ζω της ΕΑμΠΣ δημιούργησε μοδάτα μαρτάκια, αυτά που θα θέλεις να τα φοράς όλο το χρόνο. Με απίστευτη φαντασία και όλα χειροποίητα, θα τα λατρέψετε και παράλληλα θα βοηθήσετε κι εσείς τις δράσεις και τον σκοπό μας!
Στοιχίζει 5,00€

Μπορείτε να το παραγγείλετε επικοινωνώντας με την γραμματεία μας στο τηλ: 6948407603