Αναζητώντας την αλήθεια…

Ενημερωτική Ομιλία για την Φαρμακευτική Καννάβη πραγματοποιήθηκε στην ΕΑμΠΣ με ομιλητή τον κ. Τσιγγενόπουλο Χρήστο, για το πώς η Κάνναβη αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

 Η δίψα του κόσμου να μάθει τι συμβαίνει γύρω από αυτό το “παρεξηγημένο” φυτό ήταν αυτό που μας οδήγησε στην πραγματοποίηση αυτής της ομιλίας. Σίγουρα ο καθένας που ταλαιπωρείται από μια χρόνια ασθένεια αναζητά αυτό το θαυματουργό «κάτι» που θα τον απαλλάξει από τα προβλήματα που βιώνει στην καθημερινότητά του.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ιδιότητες της κάνναβης, καθώς όλο και περισσότερες ιατρικές και άλλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για θεραπευτικό βότανο. Στον αντίποδα υπάρχουν κι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα φυτό που η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία.

Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει τα δικά του κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδιότητες των ουσιών αυτών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό, όσο και τα «φυτοκανναβινοειδή», τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον θεραπευτικά σε πολλές Χώρες του κόσμου ως μία σύγχρονη θεραπευτική επιλογή.

Όλα αυτά σίγουρα μας προβληματίζουν και δεν αφήνουν αδιάφορους εμάς, μία συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα, όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι κανένα φάρμακο δεν θα μας βοηθήσει, αλλά όπως και τα  κανναβιδοειδή, μπορούν να μας βοηθούν στην αυτοθεραπεία, να κάνουμε ένα ξύπνημα του οργανισμού μας και είναι  τα "άλλα" δικά μας παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία ή την αποτυχία. Τονίζουμε ότι μια επιλογή για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αλλάζει την όποια κλασική ιατρική θεραπεία του γιατρού μας και το ζητούμενο είναι να έχουμε νόμιμη ιατρική κάνναβη και όχι ελεγχόμενη από κάποιους εις βάρος των ασθενών.

Η Ενημέρωση δεν έγινε  για να διασκεδάσαμε τον πόνο μας, ούτε και να παίξουμε με τον πόνο μας. Κανένα φάρμακο ούτε και η κάνναβη είναι το μαγικό βότανο της μάγισσας με το οποίο γίνεσαι αυτομάτως καλά. Δεν τρέφουμε ψεύτικες ελπίδες!

Γι’ αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι να δούμε την Σκλήρυνση ως μια «φίλη», η οποία μας κάνει να σκεφτούμε και να δούμε τη ζωή με διαφορετική ματιά.
 Ο σκοπός μας πάντα ο ίδιος.  Να ενημερώσουμε και να  βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα και με πιο υγιή τρόπο…

ΑΛΛΑ-ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ  

Το ΔΣ της ΕΑμΠΣ