ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Σ.Κ.Π.

Ορισμός της Σ.Κ.Π.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια απομυελινωτική νευροεκφυλιστική ασθένεια , δηλαδή με βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Για πολλά χρόνια έχει θεωρηθεί ασθένεια λευκού περιεχομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έδειξε επίσης μια ανάμιξη της γκρίζας ουσίας.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η βλάβη και η απώλεια μυελίνης συμβαίνουν σε πολλαπλές περιοχές (εξ ου και το "πολλαπλό" όνομα) του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πολλές κλινικές και πειραματικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι στη βάση  της MS

υπάρχει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί μια επίθεση κατά της μυελίνης. Αυτή η επίθεση αποτελείται από μια φλεγμονώδη  διαδικασία που επηρεάζει τις περιγεγραμμένες περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και προκαλεί την καταστροφή της μυελίνης και των κυττάρων. Εξειδικευμένα, ολιγοδενδροκύτταρα, τα οποία τα παράγουν. Αυτές οι περιοχές της
απώλειας μυελίνης (ή "απομυελίνωση") που επίσης αναφέρονται ως "πλάκες", μπορούν να διαδοθούν οπουδήποτε στα εγκεφαλικά ημισφαίρια, προτιμώντας τα οπτικά νεύρα, την παρεγκεφαλίδα και το νωτιαίο μυελό.

Στη βάση της MS υπάρχει επομένως μια διαδικασία απομυελίνωσης που καθορίζει τη βλάβη ή την απώλεια της μυελίνης και το σχηματισμό βλαβών (πλακών) που μπορούν να εξελιχθούν από μια αρχική φλεγμονώδη φάση σε μια χρόνια φάση, στην οποία υποθέτουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τις ουλές, από τα οποία ο όρος «σκλήρυνση».

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 2,5-3 εκατομμύρια άνθρωποι με ΣΚΠ , εκ των οποίων 600.000 στην Ευρώπη και περίπου 12.000 στην Ελλάδα . Η κατανομή της ασθένειας δεν είναι ομοιόμορφη: είναι πιο διαδεδομένη σε περιοχές μακριά από τον εύκρατο ισημερινό, ιδιαίτερα τη Βόρεια Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη ΝέαΖηλανδία και τη Νότια Αυστραλία. πλησιάστε στον ισημερινό. Τα σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία της ζωής, αλλά διαγιγνώσκεται κυρίως μεταξύ 20 και 40 ετών και σε γυναίκες, οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες. Για συχνότητα είναι η δεύτερη νευρολογική ασθένεια στον νεαρό ενήλικα και η πρώτη από έναν χρόνιο φλεγμονώδη τύπο.

Η αιτία ή μάλλον οι αιτίες είναι ακόμη εν μέρει άγνωστες, ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος προέρχεται από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων και γενετικών παραγόντων, επομένως τα ΚΜ ανήκουν στην ομάδα πολυπαραγοντικών ασθενειών, σύνθετες παθήσεις των οποίων η φύση συνδέεται με αυτό διπλό στοιχείο.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αποσαφήνιση του τρόπου λειτουργίας της νόσου, επιτρέποντάς της να καταλήξει σε μια διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία που επιτρέπει στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να διατηρούν μια καλή ποιότητα ζωής για πολλά χρόνια. Το ΚΜ είναι περίπλοκο και απρόβλεπτο, αλλά δεν μειώνει το προσδόκιμο ζωής, στην πραγματικότητα η μέση ζωή των ασθενών είναι συγκρίσιμη με αυτή του γενικού πληθυσμού.