H ιστορία του πόνου της πολλαπλής σκλήρυνσης

Τύποι πόνου της ΣΚΠ

Όλοι αντιμετωπίζουν ένα πόνο από καιρό σε καιρό. Οι πιο πολύ παίρνουν ένα αναβράζον και τέλος με τον πόνο. Ω, τα άτομα με πόνο από τη σκλήρυνση κατά πλάκα εύχονται να ήταν τόσο εύκολο να εξαφανιστεί ο πόνος! Ας δούμε τι προκαλεί τον πόνο της ΣΚΠ, την πιθανή θεραπεία και θα μοιραστώ την εμπειρία μου από τον πόνο της.

Τύποι πόνου της ΣΚΠ

Ο πόνος της ΣΚΠ μπορεί να αναπτυχθεί σε έξι μορφές προκαλώντας μοναδικά συναισθήματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματός σας. Ο τύπος πόνου μπορεί να είναι μυοσκελετικός, παροξυσμικός, σημείο Lhermitte, νευρογενής, παραισθησία, δυσαισθησία και οπτική νευρίτιδα. Ας δούμε κάθε τύπο.

Μυοσκελετικός

Η μυοσκελετική αίτια σχετίζεται με σπαστικότητα συνήθως κατά τον ύπνο, καθώς και με συνεχή μυϊκή αδυναμία. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει τα πόδια, τους γοφούς, τα χέρια και την πλάτη σας λόγω της κακής στάσης του σώματος. Στην περίπτωσή μου η σπαστικότητα των ποδιών συμβαίνει κάθε βράδυ και είναι πιο επώδυνη λόγω της έντασης. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Παροξυντικός

Το παροξυσμικό είναι σπάνιο και όπως το PPMS, επηρεάζει μόνο το 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτός ο τύπος δημιουργεί πόνο στο πρόσωπο λόγω του τριδύμου νεύρου . Οι περιοχές που επηρεάζει αυτό το νεύρο είναι το μάτι, το μάγουλο, το σαγόνι και συνήθως μόνο η μία πλευρά του προσώπου. Ο πόνος είναι μια έντονη αίσθηση πυροβολισμού, τρυπήματος ή ηλεκτροπληξίας. Το τυπικό φάρμακο που συνταγογραφείται είναι ο αναστολέας διαύλων νατρίου καρβαμαζεπίνη.

Σημάδι Lhermitte

Το σημάδι του Lhermitte είναι ένας μαχαιρωτός πόνος στο λαιμό σας ενώ μετακινείτε το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή στο πλάι. Αυτό το αντιμετωπίζω καθημερινά και είναι εξαιρετικά επώδυνο χωρίς ανακούφιση. Η μόνη αλλαγή για μένα είναι η ένταση του πόνου. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, αν και η αμιτριπτυλίνη, η ντουλοξετίνη, η γκαμπαπεντίνη ή το Lyrica μπορεί να βοηθήσουν.

Νευρογόνος

Ο Νευρογόνος επηρεάζει κυρίως τα πόδια και είναι ένας κοινός πόνος για τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ. Είναι ένα σταθερό αίσθημα καψίματος και μυρμηγκιάσματος. Και πάλι, ένα που αντιμετωπίζω από τα γόνατα μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών μου. Τα αντισπασμωδικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν ή να χορηγηθούν χωρίς συνταγή γιατρού.

Παραισθησία

Η παραισθησία είναι παρόμοια με τη νευρογενή, αλλά όχι τόσο έντονη. Δημιουργεί αίσθηση τρυπήματος από βελόνες καθώς και κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πίεση και ευαισθησία στο δέρμα . Το επίπεδο του πόνου είναι παλλόμενο, μυρμήγκιασμα, σφίξιμο και μούδιασμα. Για να ανακουφίσουν τον πόνο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως μια κρύα κομπρέσα ή παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή.

Δυσαισθησία

Η δυσαισθησία είναι ένας νευρολογικός τύπος πόνου που δημιουργεί αίσθημα καψίματος, μυρμηκίασης σαν μια σφιχτή ζώνη ή ζώνη να περιβάλλει το σώμα. Είναι επίσης γνωστή ως αγκαλιά με την ΠΣ . Δεν έχω την βιώσει αν και όσοι έχουν μοιραστεί το συναίσθημα, βιώνουν ακραίο πόνο. Αυτή η μορφή πόνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται από γιατρό.

Οπτική νευρίτιδα

Η οπτική νευρίτιδα, προσβάλλει τον οπτικό χιτώνα και είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΣΚΠ. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την κίνηση των ματιών και υποχωρεί σε περίπου μία εβδομάδα. Η οπτική νευρίτιδα ήταν ένα από τα αρχικά σημάδια για μένα, αν και δεν ένιωσα έντονο πόνο ούτε έχασα την όρασή μου προσωρινά. Δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία για την οπτική νευρίτιδα.

Η εμπειρία μου από τον πόνο της ΣΚΠ

Πάντα αναρωτιόμουν πώς μπορεί να αισθάνεται ο πόνος της ΣΚΠ και αγόρι το έμαθα. Πριν από ένα χρόνο, αφού γύρισα σπίτι από το γυμναστήριο, ένιωσα μυϊκό πόνο στον αυχένα μου. Νόμιζα ότι είχα τραβήξει έναν μυ και χρειαζόταν μια μέρα ξεκούρασης. Την επόμενη μέρα ο πόνος στον αυχένα μου μεταφέρθηκε στους ώμους και στα χέρια μου. Ο πόνος ήταν ένα συνεχές κάψιμο και πόνος.

Την 3η ημέρα είχα ακόμα το κάψιμο στον λαιμό, τους ώμους, τα χέρια μου που είχε μετακινηθεί και στην περιοχή της πλάτης μου. Την 4η μέρα προχώρησε στα γόνατά μου και την 5η μέρα στους αστραγάλους μου καθώς και στα πόδια μου. Ο πόνος ήταν από τον λαιμό μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μου. Την 5η ημέρα αποφάσισα ότι το κανονικό μου «μπλοκάρισμα του πόνου από το μυαλό μου» δεν θα λειτουργούσε. Τα παράτησα και πήρα ένα αναλγητικό δισκίο για να απαλύνω τον πόνο μου και δεν λειτούργησε. Ο πόνος κόλλησε για 7 ημέρες και στη συνέχεια υποχώρησε όσο περίεργος κι αν φαινόταν. Σε αντίθεση με άλλους, ο πόνος μου είναι ήπιος αν και σταθερός κάθε μέρα.

Ας γελάσουμε λίγο και συγνώμη!

Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι από εμάς τους σκληρυντικούς έχουμε απολαύσει τη στιγμή του "τι προσπαθούσα να πω". Μου συμβαίνει πολύ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Προσπαθείτε να σκεφτείτε μια λέξη ή ένα όνομα, και απλά δεν σας έρχεται. Σιωπή... μετά λέω στο άτομο με το οποίο μιλάω: «Θα το θυμηθώ αργότερα». Μετά μου έρχεται στο μυαλό, φωνάζω τη λέξη ή το όνομα και τρομάζω μέχρι θανάτου το άτομο με το οποίο μιλάω! Ω, το βλέμμα, σοκ!! στο πρόσωπό τους και είναι ανεκτίμητο.Του Mike Russell
Μέλος του multiplesclerosis.net από το 2013
Πηγή: multiplesclerosis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου