Η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης στη πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση και δυσλειτουργία κύστης
Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) πάσχουν από δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, ωστόσο, λίγοι από αυτούς τους ασθενείς αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μια επισκόπηση που παρουσιάστηκε στο 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Θεραπείας και Έρευνας για τη ΣΚΠ.

Εάν ένας ασθενής αναφέρει συμπτώματα της ουροδόχου κύστης, τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα θα επιμείνουν και θα αυξηθούν, είπε ο Jalesh Panicker, MD, DM, Σύμβουλος Νευρολόγος και Κλινικός Επικεφαλής στην Ουρονευρολογία στο Ινστιτούτο Νευρολογίας University College London στο Queen Square του Λονδίνου. Τα συμπτώματα της συχνουρίας, της επείγουσας ανάγκης, της ακράτειας και της νυκτουρίας, που συλλογικά ονομάζονται σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, αυξάνονται με την αύξηση της διάρκειας της ΣΚΠ και τείνουν να συσχετίζονται με τη νευρολογική αναπηρία, ιδιαίτερα με την αδυναμία των παραμέτρων των κάτω άκρων.

Σε μια μεγάλη έρευνα με 3.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, το 90% αξιολόγησε τις επιπλοκές της ουροδόχου κύστης ως ένα από τα πέντε κορυφαία κοινά συμπτώματα. Το εβδομήντα τοις εκατό της ομάδας ανέφερε ότι τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είχαν μέτρια ή υψηλή επίδραση σε αυτά. Μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που ερωτήθηκαν ανέφεραν βελτίωση μετά την έναρξη θεραπειών τροποποίησης της νόσου.

Τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης στη ΣΚΠ εμφανίζονται, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια μετά την ασθένεια. Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είναι παρόντα στο 10% των ασθενών κατά την πρώτη διάγνωση. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αναπτύχθηκε το ερωτηματολόγιο οκτώ σημείων για να διευκολύνει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, είπε ο Δρ Panicker.

Η εντόπιση της βλάβης παίζει σημαντικό ρόλο στη δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς με υπερποντινικές αλλοιώσεις παρουσιάζονται κυρίως με υπερδραστήρια κύστη, ενώ οι ασθενείς με βλάβες της σπονδυλικής στήλης τείνουν να αναφέρουν συμπτώματα ούρησης όπως η κακή ροή. Οι πλάκες στον εγκεφαλικό μυελό μπορούν επίσης να αλλάξουν το πρότυπο της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η μέτρηση των υπολειμμάτων μετά την ούρηση είναι κρίσιμη για τη διαχείριση της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Σε αντίθεση με την επείγουσα ανάγκη και την ακράτεια, οι ασθενείς τείνουν να έχουν δυσκολίες στην έκφραση συμπτωμάτων δυσλειτουργίας κένωσης. Ένα υψηλό υπόλειμμα μετά την ούρηση μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις στους ασθενείς, είπε ο Δρ Panicker. Η χρήση σαρωτή ουροδόχου κύστης για την ανίχνευση υψηλών υπολειμμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στοματικοί Παράγοντες

Οι τρεις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι οι στοματικοί παράγοντες, η αλλαντοτοξίνη και η νευροτροποποίηση. Τα από του στόματος αντιμουσκαρινικά δρουν μέσω των μουσκαρινικών υποδοχέων της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας την αίσθηση της ουροδόχου κύστης και τις παρεμβατικές πιέσεις, αναστέλλοντας την υπερδραστηριότητα του εξωστήρα και βελτιώνοντας την ικανότητα της κύστης. Η οξυβουτινίνη, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και ξηροφθαλμία, ενώ τα νεότερα αντιμουσκαρινικά όπως η τολτεραδίνη, η σολιφενανκίνη ή η φεσοτεραδίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, ξηροστομία ή δυσκοιλιότητα, σημείωσε ο Δρ Panicker.

Η αντιχολινεργική επιβάρυνση αναφέρεται στη αθροιστική δράση πολλαπλών φαρμάκων με αντιχολινεργικές ιδιότητες. Όσο υψηλότερο είναι το αντιχολινεργικό φορτίο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης, μειωμένης λειτουργικής απόδοσης, θνησιμότητας και εγκεφαλικής ατροφίας. Η Κλίμακα Αντιχολινεργικής Επιβάρυνσης (ACB) βαθμολογεί τα φάρμακα σύμφωνα με το αντιχολινεργικό τους φορτίο — ήπιο (ACB1), μέτριο (ACB2) και σοβαρό (ACB3). Η συνολική βαθμολογία ACB είναι το άθροισμα κάθε φαρμάκου που λαμβάνει ο ασθενής. οποιαδήποτε βαθμολογία ACB πάνω από 3 θεωρείται κλινικά σχετική.

Οι agonists Beta 3 είναι μια άλλη κατηγορία από του στόματος παραγόντων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης. Οι agonists Beta 3 αναστέλλουν τις διεισδυτικές μυϊκές συσπάσεις και αυξάνουν τη χαλάρωση δρώντας στους υποδοχείς Beta 3 που υπάρχουν στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Σε αντίθεση με τα αντιμουσκαρινικά, οι Beta 3 agonists στερούνται παρενεργειών όπως ξηροστομία, ξηροφθαλμία και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτοί οι από του στόματος παράγοντες συνδέονται με καρδιαγγειακές παρενέργειες. Επί του παρόντος, υπάρχουν βασικές μελέτες φάσης ΙΙΙ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του mirabegron στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία από νευρολογικούς ασθενείς και υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μακροπρόθεσμα δεδομένα, είπε ο Δρ Panicker.

Τοξίνη αλλαντίασης

Η βοτουλινική τοξίνη είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση της ουροδόχου κύστης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ακράτεια ούρων, τη συχνότητα και την επείγουσα ανάγκη ήδη από τέσσερις εβδομάδες μετά τις ενέσεις, και αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα δεν χάνεται με τις επαναλαμβανόμενες ενέσεις. Τρεις βασικές μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της οναμποτουλινουτοξίνης Α για τη βελτίωση της ακράτειας. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η οναμποτουλινοτοξίνη Α βελτίωσε σημαντικά την ακράτεια την εβδομάδα 12. Η διάμεση διάρκεια της επανάληψης θεραπείας ήταν 42 εβδομάδες.

Νευροτροποποίηση

Η διέγερση του κνημιαίου νεύρου είναι ευεργετική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης, όπως η συχνουρία και η ακράτεια. Η διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου είναι μια από τις λίγες θεραπείες που δεν τείνει να επιδεινώσει τη δυσλειτουργία της κένωσης. Είναι επίσης δυνητικά μια θεραπεία για ασθενείς που κατακρατούν ούρα ή αντιμετωπίζουν ατελή κένωση της κύστης.

«Με πολλές θεραπείες τροποποίησης της νόσου τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι ο αριθμός των υποτροπών της ΣΚΠ στους ασθενείς μειώνεται. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η νευρολογική αναπηρία που συσσωρεύεται επίσης είτε έχει σταματήσει είτε πιθανώς ακόμη και αντιστρέφεται. Το αν τα μη κινητικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως η δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, επίσης θα σταματήσουν ή θα αντιστραφούν με αυτές τις θεραπείες είναι ένας τομέας για περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Δρ Panicker.

Πηγή: www.mdedge.com

Ο Δρ Panicker είναι σύμβουλος νευρολόγος που πιστοποιήθηκε το 1996 και έχει εκπαιδευτεί στη Γενική Ιατρική και τη Νευρολογία. Ασχολήθηκε με τη διαχείριση ασθενών με νευρογενή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης νωρίς στην καριέρα του όταν διεύθυνε μια υπηρεσία νευροαποκατάστασης. Έχει αναπτύξει και διατηρεί ακαδημαϊκό και κλινικό ενδιαφέρον για την Ουρο-Νευρολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου