ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ορισμένα συμπτώματα είναι πιο συχνά από άλλα στη σκλήρυνση κατά πλάκας . 

Γενικά, τα άτομα με ΣΚ έχουν διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την πιθανή θέσητων βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η συχνότητα των συμπτωμάτων μπορεί  γενικά να αυξάνεται με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της νόσου, ακόμη και αν, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν σαφείς συσχετισμοί. Τα περισσότερα συμπτώματα της ΣΜ μπορεί να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μέσω ειδικών και μη φαρμακολογικών φαρμακευτικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.

 • Διαταραχές του εντέρου : αρκετά συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν ως δυσκοιλιότητα και ακράτεια κοπράνων. στην πρώτη περίπτωση θα  υπάρχει μια δυσκολία στην εκκένωση του συνόλου ή μέρους του εντέρου με την αποβολή των περιττωμάτων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει αδυναμία συγκράτησης αερίου ή περιττωμάτων χωρίς την ευαισθητοποίηση του ασθενούς ήχωρίς την εκούσια συστολή των μυών του σφιγκτήρα.
 • Διαταραχές της ουροδόχου κύστης : πολύ συνηθισμένα συμπτώματα που περιλαμβάνουν: επείγουσα ανάγκη ούρων (ακαταμάχητη ώθηση για ούρηση), ακράτεια ούρων (ακούσια απώλεια ούρων, που προκαλεί υγιεινά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα) και κατακράτηση ούρων (παρουσία ούρων στην κύστη μετά από ούρηση ή απουσία της).
 • Κόπωση : ή αδυναμία, μια αίσθηση ακραίας κούρασης, κατανοητή ως έλλειψη ενέργειας και αίσθηση «εξάντλησης» περισσότερο από ότι είναι φυσιολογικό να περιμένουμε σε σχέση με το επίπεδο άσκησης που ασκείται.
 • Διαταραχές ευαισθησίας : συμπτώματα που συνίστανται σε μείωση της ευαισθησίας ή αλλαγμένες αισθήσεις (παραισθησία), μέχρι συνδρόμων πόνου. Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει μια μειωμένη ευαισθησία στην αφή, στη ζέστη και στο κρύο, στον πόνο.
 • Οπτικές διαταραχές : αντιπροσωπεύονται ιδιαίτερα από την οπτική νευρίτιδα, η οποία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμφάνισης της νόσου, από τον διπλασιασμό της όρασης (διπλωπία) και τον νυσταγμό.
 • Πόνος : ορίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με βλάβη ιστών, συνεχιζόμενη ή δυνητική, ή περιγράφεται με όρους βλάβης.
 • Σεξουαλικές διαταραχές : οι άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδέχεται να παραπονούνται για προβλήματα στύσης, πρόωρη ή απούσα πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν προβλήματα με την απώλεια ευαισθησίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Σπαστικότητα : μη φυσιολογική αύξηση του μυϊκού τόνου που προέρχεται από βλάβες τόσο του εγκεφάλου όσο και του νωτιαίου μυελού.
 • Γνωσιακές διαταραχές : είναι κυρίως διαταραχές της προσοχής, της συλλογιστικής, των εκτελεστικών λειτουργιών, της μνήμης και της οπτικής-χωρικής αντίληψης, ενώ η γλώσσα σπάνια διακυβεύεται.
 • Κατάθλιψη : πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε σχέση με άλλα υγιή άτομα και ακόμη περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών.
 • Διαταραχές συντονισμού : λόγω βλάβης της παρεγκεφαλίδας και των παρεγκεφαλιδικών οδών, αντιπροσωπεύονται από μια μεταβαλλόμενη ρευστότητα των κινήσεων στο επίπεδο και των δύο άκρων και του κορμού και των μυών του  φωνοποίησης. Έτσι εμφανίζονται διαταραχές της ισορροπίας, αστάθεια της πορείας, τρόμος, διαταραχές της άρθρωσης της λέξης.
 • Γλωσσικές διαταραχές : προέρχονται από την αδυναμία και την έλλειψη συντονισμού της γλώσσας και του στοματικού και του προσώπου μυϊκού σώματος που εμπλέκονται στην παραγωγή ήχων και λέξεων. Από ιατρική άποψη, οι διαταραχές της λέξης άρθρωση είναι γνωστές ως disartries.
 • Παροξυσμικές διαταραχές : βραχείας διάρκειας και ξαφνικής εμφάνισης, είναι πολύ χαρακτηριστικές της ΣΚΠ και περιλαμβάνουν δυσαρθρία και παροξυσμική αταξία, τονωτικούς σπασμούς και αισθητήρια συμπτώματα.


Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα

Αν διαπιστώσετε ότι παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξετάσεις αίματος για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την Π.Σ., όπως είναι η νόσος Lyme.
 • Τεστ για τη μέτρηση της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύουν τα “αισθητικά σήματα” κατά μήκος των νεύρων σας (Η “απομυελίνωση” που συμβαίνει στην πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία υπάρχει καθυστέρηση στη μετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων).
 • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, στην οποία φαίνονται οι περιοχές που έχουν προσβληθεί από Π.Σ. Αν και αυτή είναι η μόνη εξέταση στην οποία είναι ορατή η νόσος, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά στην τελική διάγνωση.
 • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, με την οποία ο γιατρός ελέγχει το υγρό που ρέει στον εγκέφαλό σας και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η εξέταση δείχνει αν υπάρχουν αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τα οποία μπορεί να βλάπτουν το νευρικό σας σύστημα, ακριβώς αυτό δηλαδή, που συμβαίνει με την Πολλαπλή Σκλήρυνση.