Τα φάρμακα ΣΚΠ δοκιμάζονται ως θεραπείες κοροναϊού

Αρκετά φάρμακα για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες για το COVID-19.

Όλες οι θεραπείες τροποποίησης της νόσου (DMTs) που διατίθενται σήμερα για σκλήρυνση κατά πλάκας λειτουργούν ώστε να μειώσουν τις ανοσολογικές επιθέσεις στην επικάλυψη μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα. Πολλά από αυτά ερευνούνται για να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν άτομα με COVID-19. Αλλά δεν θα γνωρίζουμε εάν αυτά τα φάρμακα θα λειτουργήσουν για τον κοροναϊό έως ότου έχουν να περάσει από αυστηρές κλινικές δοκιμές.

Ποια DMT διερευνούνται για το COVID-19;

Βήτα ιντερφερόνη

Αρκετές δοκιμές εξετάζουν εάν η βήτα ιντερφερόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων με COVID-19.
Το σώμα σας παράγει ιντερφερόνες, έναν τύπο πρωτεΐνης, για να μειώσει τη φλεγμονή. Αλλά τα φάρμακα ιντερφερόνης που χρησιμοποιούνται για σκλήρυνση κατά πλάκας είναι τεχνητά. Μπορούν να μειώσουν (και να αποτρέψουν) τη φλεγμονή που βλάπτει τα νεύρα στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα φάρμακα βήτα ιντερφερόνης με άδεια για υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν τα Avonex, Betaferon, Extavia, Plegridy και Rebif. Όλα εγχέονται κάτω από το δέρμα.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες δοκιμές που εξετάζουν διαφορετικούς τύπους και δόσεις βήτα ιντερφερόνης για το COVID-19. Μερικές από τις βήτα ιντερφερόνες που δοκιμάζονται για COVID-19 εγχέονται και μερικές εισπνέονται απευθείας στους πνεύμονες με spray.

Μέχρι στιγμής αρκετές μικρές δοκιμές (συμπεριλαμβανομένης μιας από το Χονγκ Κονγκ και μία από το Ιράν) έχουν δείξει ότι η βήτα ιντερφερόνη θα μπορούσε να είναι υπόσχεση ως θεραπεία για τον κοροναϊό, αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Μελέτες σε κύτταρα στο εργαστήριο έδειξαν επίσης ότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν τη μόλυνση COVID-19.

Μια βρετανική εταιρεία που ονομάζεται Synairgen είναι επίσης επικεφαλής μιας μικρής κλινικής δοκιμής για το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενός spray βήτα ιντερφερόνης για τη θεραπεία του COVID-19. Τα προκαταρκτικά ευρήματα ήταν θετικά, αλλά τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Μπορείτε να διαβάσετε μια ανασκόπηση της έρευνας για την beta-ιντερφερόνη και το COVID-19 στον ιστότοπο ScienceDirect  (στα Αγγλικά)

Fingolimod

Το Fingolimod δοκιμάζεται επίσης ως πιθανή θεραπεία για τις σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες που επηρεάζουν ορισμένα άτομα με COVID-19.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα ανοσοκύτταρα προσβάλλουν τη μυελίνη που καλύπτει γύρω από τα νεύρα σας. Το Fingolimod μειώνει τη βλάβη της μυελίνης σταματώντας τα ανοσοκύτταρα να φτάνουν στα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το Fingolimod είναι διαθέσιμο για άτομα με «πολύ δραστική» υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας με το εμπορικό σήμα Gilenya.

Ibudilast

Το Ibudilast (επίσης γνωστό ως MN-166) αναπτύσσεται για προοδευτική ΣΚΠ από την εταιρεία MediciNova. Πιστεύεται ότι λειτουργεί για προστασία από τον κυτταρικό θάνατο. Μια δοκιμή φάσης 3 σχεδιάζεται για άτομα με δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς υποτροπή. Υπάρχει επίσης μια δοκιμή που δοκιμάζει αυτό το φάρμακο για χρήση σε ασθενείς με COVID-19.

Τι σημαίνει αυτό για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνουν βήτα ιντερφερόνη ή φινγκολιμόδη είναι λιγότερο ευάλωτα στο COVID-19. Θα χρειαζόμασταν μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά ελπίζουμε ότι τα αναδυόμενα δεδομένα για ΣΚΠ και COVID-19 από όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να μας δίνουν κάποια στοιχεία.

Οι ιατρικοί κανονισμοί διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επαρκής ποσότητα προτού διατεθεί ένα φάρμακο. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχουν ελλείψεις αυτών των φαρμάκων για άτομα με ΣΚΠ τώρα ή στο μέλλον.


Πηγή: www.mssociety.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου