Πώς να αποτρέψετε τις εκρήξεις στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μπορεί να αισθάνεστε καλά για εβδομάδες ή μήνες, αλλά τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης εμφανίζονται ξανά. Πιθανότατα έχετε αυτό που οι γιατροί αποκαλούν υποτροπή ή φλεγμονή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης ή πρόληψής τους.

Τι προκαλεί φλεγμονή;

Οι εξάρσεις συμβαίνουν όταν η φλεγμονή στο νευρικό σας σύστημα καταστρέφει το στρώμα που καλύπτει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Αυτό επιβραδύνει ή σταματά τα σήματα των νευρικών κυττάρων να φτάσουν στα μέρη του σώματός σας όπου πρέπει να πάνε.
Εάν έχετε υποτροπιάζουσα-μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας , μπορεί να έχετε εξάρσεις που ακολουθούνται από περιόδους χωρίς συμπτώματα που ονομάζονται ύφεση . Για να είναι μια πραγματική υποτροπή, το σύμπτωμα πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την τελευταία σας έξαρση και πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 24 ώρες.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Flare-Up;

Οι εξάρσεις όλων είναι διαφορετικές. Μερικές είναι ήπιες. Άλλες είναι σοβαρές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εμφανιστούν νέα συμπτώματα ή αυτά που έχετε ήδη θα επιδεινωθούν.

Μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα προβλήματα:

 • Προβλήματα ισορροπίας
 • Θολή όραση ή τύφλωση σε ένα μάτι
 • Ζάλη
 • Μούδιασμα
 • Πόνος
 • Αίσθηση καρφίτσας και βελόνας
 • Κούραση
 • Αδυναμία


Πώς να αποτρέψετε τις εκρήξεις

Ορισμένα πράγματα μπορούν να ξεκινήσουν μια υποτροπή. Οι ενεργοποιήσεις όλων είναι διαφορετικές. Μάθετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε.

Για την αποφυγή εκρήξεων:

Πάρτε τα φάρμακά σας. Τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας επιβραδύνουν την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και βοηθούν στην πρόληψη υποτροπών. Εάν έχετε ανεπιθύμητες παρενέργειες, μην τα σταματάτε. Ρωτήστε το γιατρό σας για άλλες επιλογές.

Διατηρήστε την υγεία σας. Μια περίοδος κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ΣΚΠ. Η μόλυνση της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή. Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφύγετε τους ανθρώπους που φαίνονται άρρωστοι. Μείνετε ενυδατωμένοι. Ρωτήστε το γιατρό σας για άλλους τρόπους αποφυγής λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Είναι κακό για εσάς με πολλούς τρόπους και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους να κόψετε αυτή τη συνήθεια.

Χαλαρώστε. Σε μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί να προκαλέσει υποτροπή. Χαλαρώστε με διαλογισμό, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο είναι καλό για εσάς και σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Κοιμηθείτε σωστά. Δεν θα αισθανθείτε καλά όταν είστε κουρασμένοι. Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συμπτώματα όπως πόνος και μυϊκοί σπασμοί μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Μερικά από τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας διακόπτουν επίσης τον ύπνο. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε. Ρυθμίστε τα φάρμακά σας εάν σας κρατούν ξύπνιους.

Τρόποι αντιμετώπισης φλεγμονής

Τα συμπτώματά σας μπορεί να εξαφανιστούν μόνα τους εάν είναι ήπια. Ωστόσο, ενημερώστε το γιατρό σας για το τι συμβαίνει.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα. Ο στόχος είναι να μειωθεί η φλεγμονή που προκάλεσε τα συμπτώματά σας.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα στεροειδές φάρμακο. Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή και μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μια υποτροπή γρηγορότερα.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν στεροειδή. Άλλοι ενοχλούνται από παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου και στομαχικές διαταραχές. Μια άλλη επιλογή είναι το ACTH gel ( Acthar gel). Εγχύεται στον μυ ή κάτω από το δέρμα. Το ACTH ενεργοποιεί τον επινεφρίδιο σας να απελευθερώσει ορμόνες που μειώνουν τη φλεγμονή.

Για μια πολύ σοβαρή έξαρση που δεν βελτιώνεται με στεροειδή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανταλλαγή πλάσματος. Ένας επαγγελματίας υγείας θα πάρει λίγο από το αίμα σας. Το υγρό μέρος, που ονομάζεται πλάσμα, αφαιρείται. Αντικαθίσταται με υποκατάστατο υγρό πλάσματος ή με πλάσμα από δότη. Στη συνέχεια, το αίμα επιστρέφεται στο σώμα σας.

Κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε αρκετά. Αποφύγετε επίσης τη θερμότητα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Τι να κάνετε μετά από μια υπότροπη

Μπορείτε να ανακάμψετε πλήρως μετά από υποτροπή, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να ξεπεραστούν όλα τα συμπτώματά σας. Εάν είχατε μεγάλη νευρική βλάβη, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να μην εξαφανιστούν πλήρως.
Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια για να επιστρέψετε στην κανονική σας ζωή. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να σας επαναφέρει ξανά. Η ομάδα αποκατάστασης θα σας βοηθήσει με:

 • Άσκηση
 • Ομιλία
 • Προσωπική φροντίδα
 • Κίνηση
 • Οικιακές δουλειές
 • Προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη


Κριτική από τον Neil Lava, MD - Διευθυντής της κλινικής σκλήρυνσης κατά πλάκας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.
Πηγή: www.webmd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου