Η χρήση της διατροφής ως φάρμακο στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Υπήρξε πολλή φήμη σχετικά με μια μικρή κλινική δοκιμή σχετικά με τη διατροφή και τη ΣΚΠ. Η Δρ. Ilana Katz Sand, νευρολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, διεξάγει μια μικρή μελέτη σχετικά με τη χρήση τροφής ως φάρμακο - τη σχέση μεταξύ του τι τρώμε, του εντέρου και των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας - και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Δρ Katz πιστεύει ότι τα βακτήρια που ζουν μέσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα μας, οπότε έβαλε 30 ασθενείς σε μια αυστηρή Μεσογειακή Διατροφή - πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και εξαλείφοντας τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Γιατί η μεσογειακή διατροφή;

Πιστεύει ότι τα τρόφιμα σε αυτή τη διατροφή περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που μπορεί να επαναπρογραμματίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιβραδύνουν την επίθεση.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονται περισσότερη ενέργεια. Μελετάται επίσης η ποιότητα ζωής, η αρτηριακή πίεση και η απώλεια βάρους. 

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό για όλους μας να αποφύγουμε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να τρώτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να τρώτε πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά για να αυξήσετε το χρόνο μεταξύ υποτροπών και να προωθήσετε τη συνολική καλή υγεία.

Τροφή ως φάρμακο

Μια κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των ασθενειών, οπότε είναι σημαντικό για όλους να χρησιμοποιούν τα τρόφιμα ως φάρμακο.

Κορεσμένα λίπη : Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη που προέρχονται από τρόφιμα με βάση τα ζώα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και κόκκινο κρέας. Τα φοινικέλαια και τα λάδια καρύδας είναι γεμάτα με κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να σας βάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη σας.

Trans Fats : Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων! Εμπορικά ψημένα μπισκότα, πίτες ή άλλα συσκευασμένα προϊόντα θα αναφέρουν τα λιπαρά ως συστατικό. Μια άλλη ένδειξη είναι οι λέξεις μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Μείνετε μακριά από αυτά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Γάλα αγελάδας : Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Εάν εγκαταλείψετε το γάλα φροντίστε να τρώτε άλλες υγιείς τροφές πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ζάχαρη : Πολλή ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να προσθέσει κιλά και αυτό είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε, ειδικά με προβλήματα κινητικότητας . Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την κόπωση, οπότε λιγότερη  κατανάλωση ζάχαρης.

Αλάτι : Σύμφωνα με ένα άρθρο του Απριλίου 2015 στη Νευρολογία , η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη δραστηριότητα της νόσου. Σκεφτείτε λοιπόν δύο φορές το πόσο θα χρησιμοποιήσετε.
Εκλεπτυσμένοι κόκκοι : Το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ρύζι και το άσπρο ψωμί είναι όλες ανθυγιεινές επιλογές επειδή είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και να βλάψουν την καρδιά.

Γλουτένη : Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, κάτι που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, ορισμένα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη αισθάνονται πιο υγιή και πιο ενεργητικά μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή τους. Αυτό λειτουργεί, εξαλείφοντας τον πόνο και το τραύμα των προβλημάτων του εντέρου που μπορεί να σχετίζονται ή να μην σχετίζονται άμεσα με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: multiplesclerosis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου