Η διάθεση και η διαχείριση της, στη Πολλαπλή ΣκλήρυνσηΤα συναισθήματα είναι απλά ή πολύπλοκα. Ή μπορεί να είναι ένα μείγμα και των δυο. Σκέψου μερικά βασικά ή απλά συναισθήματα όπως: θυμός, θλίψη, πίκρα, φόβος, ή το γέλιο και το κλάμα.


ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μπορεί να είστε χαρούμενοι ένα λεπτό και να θυμώνετε το επόμενο. Μια τηλεοπτική διαφήμιση μπορεί να σας φέρει στα δάκρυα. Ή ίσως ξαφνικά χτυπάτε άλλους ανθρώπους χωρίς λόγο. Αυτά είναι λίγα παραδείγματα των αλλαγών στη διάθεση, τα οποία είναι κοινά σε ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη σας , το προστατευτικό κάλυμμα που καλύπτει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), δημιουργώντας βλάβες ή ουλές. Ο εγκέφαλός σας, ο νωτιαίος μυελός και το οπτικό νεύρο αποτελούν το ΚΝΣ σας. Ανάλογα με το ποιο μέρος του ΚΝΣ σας εμπλέκεται, μπορεί να προκύψει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Η αλλαγή της διάθεσης είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της ΣΚΠ. Αλλά η σχέση μεταξύ της νόσου και των συναισθημάτων συχνά δεν αναγνωρίζεται. Είναι εύκολο να δείτε πολλές από τις φυσικές επιδράσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως προβλήματα με την ισορροπία, το περπάτημα ή τους τρόμους. Συγκριτικά, ο συναισθηματικός αντίκτυπος της νόσου είναι λιγότερο ορατός.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συναισθηματικής αστάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο γέλιο, κλάμα ή ακόμη και ευφορία. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή και η ειλικρινή επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις αλλαγές της διάθεσής σας.


Συχνές αιτίες μεταβολών της διάθεσης που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι αλλαγές στη διάθεση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να γίνουν χωρίς προειδοποίηση και να σας αφήσουν να νιώσετε απογοητευμένοι και να ξεπεραστούν από την φαινομενική έλλειψη συναισθηματικού ελέγχου. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι αισθάνεστε και τους λόγους για τη διάθεσή σας. Το να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και προσεκτικοί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των συναισθημάτων σας.

Μερικές συνήθεις αιτίες αλλαγών στη διάθεση που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

 • στρες
 • ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • απογοήτευση
 • αδυναμία αντιμετώπισης
 • πένθος

Η διάθεση από τη θλίψη συνήθως υποχωρεί με το χρόνο. Διαρκεί συχνά οπουδήποτε από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να βιώνετε αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με τη θλίψη όταν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μάθετε ότι έχετε την πάθηση.

Εκτός από τη θλίψη και άλλες συναισθηματικές αντιδράσεις σε εξωτερικούς παράγοντες, η ίδια η ασθένεια μπορεί να παίζει ρόλο στην αλλαγή της διάθεσής σας. Δύο μέρη του εγκεφάλου σας εμπλέκονται στο συναίσθημα. Το ένα μέρος δημιουργεί συναισθηματικές απαντήσεις, ενώ το άλλο σας επιτρέπει να τις ελέγχετε. Οι βλάβες της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν να σχηματιστούν στο τμήμα του εγκεφάλου σας που σας επιτρέπει να ελέγχετε τα συναισθήματα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με τον αυτοέλεγχο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπημένες εκφράσεις θλίψης ή ευτυχίας. Οι συναισθηματικές σας απαντήσεις μπορούν ακόμη και να παραμεληθούν, προκαλώντας σας να γελάτε με λυπημένα νέα ή να κλαίτε για κάτι αστείο. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν επιδείνωση των συναισθηματικών τους συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής στη σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μπορείτε να έχετε αλλαγές στη διάθεση, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να φαίνεται ότι βγαίνει από το πουθενά και τελειώνει τόσο γρήγορα όσο ξεκίνησε. Εάν η διάθεσή σας συνδέεται με βλάβη των νεύρων, μπορεί να γίνει πιο συχνή η αλλαγή, καθώς εξελίσσεται η κατάστασή σας.


Διαχείριση και αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα στην εξουδετέρωση της μεταβολής της διάθεσης που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο οικογενειακός σας γιατρός, νευρολόγος ή ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας δώσει εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από το συναισθηματικό «τρενάκι».

Για παράδειγμα, μπορούν να προτείνουν:

 • συμβουλευτικές συνεδρίες με εκπαιδευμένο εμπειρογνώμονα ψυχικής υγείας
 • φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης
 • φάρμακα κατά του άγχους
 • αντικαταθλιπτικά

Ανάλογα με τα άλλα φάρμακα που παίρνετε για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την εξέλιξη της κατάστασής σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικαταθλιπτικά και φάρμακα που σταθεροποιούν τη διάθεση. Σε αυτήν την περίπτωση, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή.

Εκτός από τη θεραπεία και τα φάρμακα, μπορείτε να λάβετε αρκετά προληπτικά μέτρα για να βοηθήσετε στον έλεγχο της διάθεσής σας. Η λήψη υποστήριξης από άλλους είναι το κλειδί. Για παράδειγμα:

 • Αντιπρόσωπος. Εάν είστε συγκλονισμένοι από την καθημερινή σας ρουτίνα, μειώστε τα επίπεδα άγχους σας αναθέτοντας ορισμένες εργασίες σε άλλα άτομα. Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τα βάρη για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε και να εστιάσετε.
 • Μιλήστε σε έναν φίλο. Εμπιστευτείτε ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο για τις απογοητεύσεις, τους φόβους και άλλα συναισθήματά σας. Η συνομιλία με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας και να τα εμποδίσετε να «βράσουν» με τη μορφή αλλαγής της διάθεσης.
 • Βρείτε επιπλέον υποστήριξη. Συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ΣΚΠ για να μιλήσετε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με άλλα άτομα που περνούν μια παρόμοια εμπειρία. Τα μέλη της ομάδας σας και ο αρχηγός της ομάδας μπορούν επίσης να μοιράζονται συμβουλές και πόρους για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε.
 • Πείτε στους άλλους για την αλλαγή της διάθεσής σας πριν συμβεί. Μερικές φορές το να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς μπορεί να προκαλέσει αρκετό άγχος για να προκαλέσει αλλαγή της διάθεσης. Το να ενημερώσετε τους άλλους ότι είναι μέρος της ΣΚΠ σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αυξήσετε την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης για να μειώσετε τη μεταβολή της διάθεσής σας. Για παράδειγμα:

 • Πρακτική γιόγκα ή προσεκτικός διαλογισμός. Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να εστιάσετε.
 • Πρακτική βαθιά αναπνοή. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας δώσει μια επιπλέον στιγμή για να ανακτήσετε τον έλεγχο όταν βρεθείτε σε μια αγχωτική κατάσταση.
 • Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας. Αν σταματήσετε και εξετάσετε τα συναισθήματά σας αντικειμενικά, ενδέχεται να είστε σε θέση να ανακτήσετε τον έλεγχο και να συνειδητοποιήσετε τι προκαλεί τα συναισθήματά σας.

Τέλος, η παραμονή ψυχική και σωματική δραστήρια μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις αλλαγές της διάθεσής σας. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία. Εκτός από το ότι είναι καλό για το σώμα σας, ο χρόνος που αφιερώνετε στην άσκηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για προσωπική σκέψη.


Τι μπορείς να κάνεις

Ενώ οι αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν πρέπει να τα αγνοείτε. Επικοινωνήστε με τον νευρολόγο σας. Αφήστε τον να γνωρίσει ότι αντιμετωπίζετε άγχος, κατάθλιψη, θλίψη, ακατάλληλες εκρήξεις γέλιου ή άλλες συναισθηματικές προκλήσεις.

Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη συναισθηματική αλλαγή της διάθεσης που συχνά συνοδεύει την ΣΚΠ. Οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι εκπαιδεύονται για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι αναστρέφει τον συναισθηματικό σας «διακόπτη». Μπορούν επίσης να προσφέρουν συμβουλές και εργαλεία για να σας βοηθήσουν να λάβετε συναισθηματικό έλεγχο. Εάν οι συγγενείς σας επηρεάζονται από την αλλαγή της διάθεσής σας, η οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί επίσης να είναι επωφελής.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν, μπορείτε να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφορετικών επιλογών μαζί για να βρείτε τα κατάλληλα για εσάς.
Με όλη τη βοήθεια που διατίθεται για τη θεραπεία των συναισθηματικών συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δεν χρειάζεται να αγωνιστείτε μόνο με εναλλαγές της διάθεσης. Ο σωστός συνδυασμός φαρμάκων, παροχής συμβουλών, κοινωνικής υποστήριξης και υγιεινών τρόπων ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά σαν τον εαυτό σας.


Πηγή: www.healthline.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου