Κατάθλιψη: πόσο μας επηρεάζει στη πολλαπλή σκλήρυνση


Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια συνεχής αίσθηση θλίψης ή χαμηλής διάθεσης. Όλοι αισθάνονται λυπημένοι κατά καιρούς, αλλά η κλινική κατάθλιψη είναι διαφορετική. Είναι συνεχώς παρόν και παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με το πόσο επηρεάζει τη ζωή σας και μπορείτε να αντιμετωπίσετε διαφορετικά επίπεδα κατάθλιψης σε διαφορετικούς χρόνους.

Εάν έχετε κατάθλιψη, χάνετε συχνά την ευχαρίστηση σε πράγματα που κάποτε ήταν ευχάριστα, μπορεί να εγκαταλείψετε τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως τα χόμπι και να χάσετε το ενδιαφέρον να δείτε φίλους και την οικογένεια. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ακόμη και ότι δεν αξίζει πλέον να ζουν και έχουν σκέψεις αυτοκτονίας.


Τι προκαλεί κατάθλιψη;

Γενικά, η κατάθλιψη θεωρείται ότι περιλαμβάνει αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που οδηγούν σε συναισθήματα χαμηλής διάθεσης. Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη ανά πάσα στιγμή στη ζωή του χωρίς καμία προφανή αιτία ή λόγο. Δεν οφείλεται σε αδυναμία αντιμετώπισης της ζωής ή σε αδυναμία ή αποτυχία οποιουδήποτε είδους.

Παρακάτω είναι μερικές από τις εμπειρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.


Γεγονότα ζωής

Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης εάν:
  • έχετε βιώσει ένα αγχωτικό συμβάν ζωής, όπως διάλυση σχέσεων ή πένθος
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
  • είστε κοινωνικά απομονωμένοι
  • έχετε προβλήματα ναρκωτικών ή αλκοόλ

Όλα αυτά τα γεγονότα της ζωής είναι εξίσου πιθανά είτε έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είτε όχι.


Ζώντας με σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι προκλήσεις της ζωής με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το να ζεις με αβεβαιότητα, να νιώθεις αβοήθητος και κοινωνική απομόνωση που μπορεί να φέρει η αναπηρία μπορεί να είναι όλοι παράγοντες για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους και τα συμπτώματα όπως ο κακός ύπνος , ο χρόνιος πόνος  και η συντριπτική κόπωση  μπορούν να είναι παράγοντες που να συμβάλουν. Ο πόνος και η κατάθλιψη τείνουν να ενισχύουν ο ένας τον άλλον στην σκλήρυνση κατά πλάκας, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε και τα δύο με τη θεραπεία σας.

Στα άτομα με ΣΚΠ, η σχέση μεταξύ αναπηρίας και κατάθλιψης δεν είναι απλή. Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να ξεκινήσει νωρίς στην πορεία της νόσου της ΣΚΠ, ίσως την ώρα που κάποιος έρχεται σε συμφωνία με τη διάγνωση. Εναλλακτικά, η κατάθλιψη μπορεί να ξεκινήσει αργότερα, αφού έζησε με σκλήρυνση κατά πλάκας για πολλά χρόνια. Ωστόσο, πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ή σοβαρή αναπηρία δεν αναπτύσσουν ποτέ κατάθλιψη.


Αλλοιώσεις  στη ΣΚΠ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα της ίδιας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διότι εάν συμβεί σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. 

Παρενέργειες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποτροπών της σκλήρυνσης κατά πλάκας , μυοχαλαρωτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των σπασμών και ορισμένα φάρμακα τροποποίησης της νόσου.


Πόσα άτομα πάσχουν από κατάθλιψη;

Περίπου τα μισά από όλα τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό είναι τριπλάσιο από το γενικό πληθυσμό. Μέρος αυτού του επιπλέον κινδύνου προέρχεται από την καταστροφή των νεύρων στον εγκέφαλο από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα μέρος που προέρχεται από την εμπειρία της ζωής με μια περίπλοκη ασθένεια. 

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιθανό να παρουσιάσουν χρόνια κατάθλιψη, με συμπτώματα που διαρκούν πολύ, ακόμη και αρκετά χρόνια. Σε αυτά τα άτομα, η κατάθλιψη είναι απίθανο να εξαφανιστεί από μόνη της, λόγω των υποκείμενων βλαβών, αλλά είναι πολύ θεραπεύσιμη, οπότε λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι επίσης σημαντικά υψηλότερος, με τους νέους άνδρες εντός των πρώτων πέντε ετών της διάγνωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας να κινδυνεύουν να τερματίσουν τη ζωή τους.


Τι μπορώ να κάνω αν νομίζω ότι είμαι σε κατάθλιψη;

Αναγνωρίστε το

Η κλινική κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να αναγνωρίσετε την κατάθλιψη στον εαυτό σας, αν και η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να έχουν παρατηρήσει αλλαγές σε εσάς. Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα ΣΚΠ ή ο νευρολόγος μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τα σημάδια της κατάθλιψης. Δεν υπάρχει απλή εξέταση, όπως εξέταση αίματος για να μάθετε εάν είστε κατάθλιψη. Οι επαγγελματίες υγείας βασίζονται σε περιγραφές των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε και της επίδρασης που έχει στη ζωή σας.

Η αναγνώριση της κατάθλιψης όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να έχετε ήδη κάποια από τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως κόπωση, κακή συγκέντρωση και προβλήματα ύπνου. Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη ή υποτροπή, οι αλλαγές ή η επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ανησυχητικό σημάδι.

Τα σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • χαμηλή διάθεση όλη την ώρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες
  • αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και το μέλλον
  • να μην είστε σε θέση να απολαύσετε πράγματα που είχατε προηγουμένως απολαύσει, όπως φαγητό, παρακολούθηση τηλεόρασης ή συνομιλία με φίλους
  • σκέψεις αυτοκτονίας

Έχει επίσης προταθεί ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η κατάθλιψη προκαλεί αυξημένα προβλήματα στη σκέψη, αίσθημα ευερεθιστότητας, απογοήτευση και αποθάρρυνση.


Συζήτηση

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γύρω σας πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε και το στίγμα που μερικές φορές σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εμπόδιο στις συζητήσεις.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και έτσι μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως τεμπελιά ή ανικανότητα από τους συναδέλφους σας εάν δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Μπορείτε να πείτε σε έναν συνάδελφο, έναν άνθρωπο ή έναν διευθυντή για την κατάθλιψή σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε υποστήριξη στη δουλειά!

Χωρίς τη σωστή βοήθεια, η κατάθλιψη μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό ή άλλο άτομο που εμπιστεύεστε όσο το δυνατόν νωρίτερα.


Λάβετε βοήθεια

Η απλή περιγραφή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης δεν μπορεί να συλλάβει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει - μπορεί να επηρεάσει προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές πτυχές της ζωής σας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να θέλετε να αποχωρήσετε από τις οικείες ή κοινωνικές σχέσεις, η οικογένεια και οι φίλοι σας ενδέχεται να μην αναγνωρίσουν ότι αυτό οφείλεται στην κατάσταση και μπορεί να το παρανοήσουν ως απόρριψη ή αδιαφορία, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενσυναίσθησης ή ευαισθησίας απέναντί σας. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη και να οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνική απόσυρση.

Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα απελπισίας, περιττότητας ή έλλειψης αυτοεκτίμησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοεξαίρεση, μπορεί να σταματήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, να σταματήσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή να παραλείψετε να πάρετε το συνηθισμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο σας - αυτό μπορεί να είναι το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή και οποιοδήποτε φάρμακο συνταγογραφείται για θεραπεία την κατάθλιψή σας. Λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η κατάθλιψη σε εσάς και τη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.


Εάν η ζωή φαίνεται αφόρητη

Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας σκέφτονται για αυτοκτονία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το μέλλον φαίνεται ζοφερό και μπορεί να πιστεύετε ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας θα ήταν καλύτερα αν δεν ήσασταν κοντά τους. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για αυτοκτονία, λίγοι συνεχίζουν να το κάνουν.  Οι φίλοι και η οικογένειά τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν, το σημαντικό είναι να εμπλέκεις άλλους ανθρώπους, παρόλο που αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολο.


Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η καλύτερη λύση για εσάς θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάθλιψής σας, τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τις πηγές υποστήριξης και κάθε παρελθόν ιστορικό κατάθλιψης. Οι θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο γιατρός σας, η ειδικευμένη νοσοκόμα ΣΚΠ ή ο νευρολόγος θα συνεργαστεί μαζί σας για να αποφασίσει την καλύτερη πορεία δράσης. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν νευροψυχολόγο όπου είναι διαθέσιμη αυτή η υπηρεσία ή σε άλλα μέλη της ομάδας ψυχικής υγείας.


Αυτοδιαχείριση - τι μπορώ να κάνω;

Στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, η αυτοδιαχείριση είναι η προσέγγιση που συνιστάται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές για την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητάς σας, για παράδειγμα μέσω της κατάλληλης  άσκησης , υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής όπως η  υγιεινή διατροφή , η  διακοπή του καπνίσματος , η ελαχιστοποίηση του  άγχους , η βελτίωση του  ύπνου  και της χαλάρωσης ή των τεχνικών προσοχής . 

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο πρόσβασης στην υποστήριξη μέσω μιας ομάδας αυτοβοήθειας, τηλεφωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας, διαδικτυακού φόρουμ συζήτησης ή ενός από τα πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας. Η ομάδα επαγγελματιών υγείας σας θα ελέγχει τακτικά την πρόοδό σας για να διασφαλίσει ότι η διάθεσή σας βελτιώνεται.

Σκεφτείτε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε εάν αρχίσετε να πέφτετε ψυχικά ξανά. Στη δική μου περίπτωση ήταν πράγματα όπως το να μην έρχομαι σε επαφή με φίλους, να μην ενοχλώ με την εμφάνισή μου και να κλειστώ τον εαυτό μου.

Η αναγνώριση των δικών σας παραγόντων κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πολύ σημαντική, οπότε η τήρηση ενός  ημερολογίου  για το πώς αισθάνεστε μπορεί να είναι πολύτιμη.


Θεραπείες ομιλίας

Οι ομιλητικές θεραπείες ή οι ψυχολογικές προσεγγίσεις στοχεύουν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε αρνητικά πρότυπα σκέψης που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Συνιστώνται συνήθως για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις κατάθλιψης και έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT)  βασίζεται στην ιδέα ότι ο τρόπος που σκέφτεστε για μια κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που ενεργείτε. Με τη σειρά τους, οι ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης και αίσθησης. Επομένως τόσο η πράξη σκέψης (γνώση) όσο και η συμπεριφορά πρέπει να αλλάξουν ταυτόχρονα. Η θεραπεία της γνωστικής συμπεριφοράς έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων κατάθλιψης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για παραπομπή σε ψυχολόγο, αλλά θα σας βοηθήσει.

Η παροχή συμβουλών  είναι μια μορφή θεραπείας που σας βοηθά να σκεφτείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη ζωή σας και να εντοπίσετε τρόπους αντιμετώπισης. Η παροχή συμβουλών είναι διαφορετική από άλλες ψυχολογικές προσεγγίσεις καθώς ο θεραπευτής έχει έναν πιο παθητικό ρόλο και παρέχει περισσότερο μια προσέγγιση ακρόασης.

Άλλες ομιλίες  περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, ζευγάρια και ομαδική θεραπεία. Μπορεί να είναι διαθέσιμα σε τοπικά  κέντρα θεραπείας ΣΚΠ


Φαρμακευτική αγωγή

Σε μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη ή όπου η προηγούμενη θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, μπορεί να σας προσφερθούν αντικαταθλιπτικά. Αρχικά θα σας συνταγογραφείται συνήθως η χαμηλότερη δυνατή δόση ενός φαρμάκου. Ίσως να μην παρατηρήσετε κανένα αποτέλεσμα αμέσως, καθώς συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να τεθούν σε ισχύ τα αντικαταθλιπτικά.

Θα ελέγχετε τακτικά για να ελέγξετε εάν το φάρμακο και η δόση που παίρνετε είναι αποτελεσματικά. Η δόση σας μπορεί να αυξηθεί ή η θεραπεία σας μπορεί να αλλάξει εάν δεν βλέπετε κανένα όφελος ή εάν αντιμετωπίζετε ανυπόφορες παρενέργειες. 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας χωρίς να μιλήσετε με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή της κατάθλιψής σας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της κατάθλιψης ποικίλλουν στον τρόπο που λειτουργούν, αλλά όλα ενεργούν αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, για παράδειγμα σεροτονίνη ή ντοπαμίνη που πιστεύεται ότι ενισχύουν τη διάθεση. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα ονομάζονται επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), για παράδειγμα  φλουοξετίνη  (Prozac) και  παροξετίνη  (Seroxat). Άλλα φάρμακα που μερικές φορές συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης περιλαμβάνουν την  ιμιπραμίνη  ή την  αμιτριπτυλίνη  (Triptafen), τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας σε χαμηλότερες δόσεις για τη θεραπεία του  νευροπαθητικού (νευρικού) πόνου , ακόμη και απουσία κατάθλιψης.


Κατάθλιψη σοβαρής περίπλοκης

Σε σπάνιες περιστάσεις, για παράδειγμα εάν είχατε επίμονα και επανειλημμένα επεισόδια σοβαρής κατάθλιψης που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή αυτοεξαίρεση ή θεωρούνται ότι αποτελούν μείζονα κίνδυνο για άτομα κοντά σας, οι τυπικές θεραπείες που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές και εσείς μπορείτε να παραπεμφθείτε σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπου μπορείτε να λάβετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπειών είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.


Εάν η κατάθλιψη επιστρέψει

Είναι χρήσιμο να αναγνωρίσετε εάν αρχίζετε να αισθάνεστε ότι πέφτετε ψυχικά ξανά για να προσπαθήσετε να αποφύγετε περαιτέρω επεισόδια, καθώς για ορισμένα άτομα μπορεί να υποτροπιάσει η κατάθλιψη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατάτε ένα ημερολόγιο ή να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε την κοινωνική σας δραστηριότητα, την άσκηση και τον τρόπο ύπνου - μπορεί να εντοπίσετε κάποιες αλλαγές που αντικατοπτρίζουν τη μείωση της διάθεσής σας. Η χρήση στρατηγικών που σας βοήθησαν στο παρελθόν, όπως η CBT, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να παραμείνετε καλά.


Πηγή: mstrust.org.uk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου